A Water Skyball

A Water Skyball magyar fejlesztésű, izgalmas, speciális szabályokkal rendelkező vízi páros sportág. A gyorsan terjedő, egyre népszerűbb játékot 2013-ban hozta létre a Fontanus Központ szakmai csapata, Török-Szabó Balázs vezetésével, és több éven keresztül folyamatosan fejlesztette. Céljuk olyan játék létrehozása volt, mely számos fizikai és mentális képesség és készség fejlesztésére alkalmas, élvezetes és széles közönség számára játszható. A játék néhány éven belül sportággá érett, melyből országos bajnokságokat rendeznek.

A játékot 2 fős csapatok játsszák egymás ellen, vízben, labdával, kapura. Ennyiben hasonlít bármely más sportághoz, minden másban egyedi. Szabályai, eszközei, szellemisége, a bajnokságok lebonyolítása speciálisak és izgalmas, játékos, kihívásokkal teli időtöltést kínálnak – a játékosok számára és a nézőknek, szurkolóknak egyaránt.

A pálya

  • szélessége 8 méter,
  • a víz magassága: 1 és 1,2 m között – tehát a játékosok derékig-mellig érő vízben játsszák.

A pálya 3 részből áll: sötétkékkel jelölt védő zónákból és fehérrel jelölt mezőnyből. A védő zónában csak egy ember tartózkodhat, mezőnyben bárki.

A gólok pontértéke attól függ, hogy melyik zónából a kapu melyik részébe érkezik a labda.

A kapu

A WSB abban is egyedi, hogy egészen rendhagyó a kapuja. Sehol máshol nem látható kapu-a-kapuban megoldása még érdekesebbé, még izgalmasabbá teszi a játékot. Azáltal, hogy a kapu különböző részeibe dobott gólok különböző pontértékkel bírnak, számos lehetőséget ad a csapatoknak akár a védekezésben, akár a támadásban különböző taktikákat kidolgozni.

A labda

A WSB önálló sportág, speciális, kifejezetten a Water Skyball számára kifejlesztett és gyártott labdával játsszák. A labda 240 grammos, egyenletes súlyeloszlású, speciális anyagból készül.

A WSB mérkőzés az NB I-ben és NB II-ben is kvalifikációs szakasszal kezdődik: itt dől el, hogy milyen hosszú lesz a meccs, és hogy a nyertes végül hány pontot szerez a Bajnokságban. A kvalifikációs dobást (QS) a játékosok a kapuból végzik a másik üres kapura.

Tehát ha például valakik Super-t játszanak, az azt jelenti, hogy 5 érvényes QS dobás volt a kvalifikációs szakaszban, 15 perc hosszúságú a mérkőzés, és a győztes (a mérkőzés pontos eredményétől függetlenül) a Bajnokságban 6 pontot szerez.

A Water Skyballt a sportolók sapkában, a csapatuk színeiben játsszák.
Minden játékos rendelkezik egyedi azonosító számmal, ami a Water Skyball pályafutása alatt végig őt jelöli.

A sapkákon további jelölések is találhatók, melyek mind jelentéssel bírnak.

1. WSB jelzés

Ez a jelzés azt mutatja meg, hogy a játékos a WSB bajnokságok során hányszor lett első, második vagy harmadik helyezett az egyéni kategóriák valamelyikében.

2. A játékos száma

A sapkán elöl és oldalt a játékos száma található.

3. Speciális jelzések

     kupa: az egyéni kategóriagyőzelmek számát mutatja
babérkoszorú: bajnokságot nyert a csapatával
korona: Mr. Skyball – az év játékosa

A Water Skyball szabályai egyediek, összetett sportjáték. Az alábbi szabálykönyv kivonatban a főbb szabályok összefoglalása szerepel, tájékoztató jelleggel.

1. A csapatok:

Két-két fős csapatok játszanak egymás ellen.

2. Non-contact szabály:
Semmilyen körülmények között nem lehet a másik játékoshoz érni.

3. Zónák:

A pálya három zónára van osztva. A kapuk előterében védő zónák, középen pedig a mezőny zóna található. Egy ember egyszerre egy zónában tartózkodhat: amelyben mindkét lábával áll, vagy amelyikbe éppen belép egy lábával.
A védő zónában maximálisan egy ember tartózkodhat (ez lehet az ellenfél játékosa is).
A mezőny zónában csak egy kézzel lehet a labdába érni (passzolni, lőni, blokkolni).
A védekező csapat megszerzi a labdát, ha a csapat egyik játékosa belép az ellenfél védő zónájába, vagy ha a támadó csapatból egy ember tartózkodik a labdával a mezőny zónában, és a védekező csapat mindkét tagja.

4. A játék indítása:

Ha valakiről bárhol kimegy a labda (beleértve a gólt, amikor a labda a gólvonalon át hagyja el a játékteret), kidobással, sípszóra indul újra a játék (1-2-1 felállásban, úgy, hogy a játékosok a saját térfelükön vannak).

5. Gól és pontértékei:
Gólnak számít, ha a labdának több mint a fele (51%) áthalad a gólvonal középvonalán. Nincs öngól.
A sípszó után a játékba kerülő labdát minimum kettő játékosnak birtokolnia kell, hogy a gólvonalon áthaladva a labda érvényes pontszerzés legyen, és ne csak játéktér-elhagyásnak számítson.
A támadó csapat az ellenfél védő zónájából nem szerezhet gólt.
A gólok értéke lehet:

  • 1: mezőny zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke
  • 2: mezőny zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke
  • 2: saját védő zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke
  • 4: saját védő zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke

6. Büntető és végrehajtása:
Minden szabálytalanság büntetőt von maga után.
(Kétkezes blokk, kétkezes dobás, rászorítás, “kosárdobás”, labda ütése, öklözése, védekező hiba, támadó hiba, játékos érintése, a WSB szellemiségét sértő magatartás.)
A szabálytalanság súlyosságától függően adható 1, 2, illetve 3 büntető a vétlen csapat javára.
A büntető végrehajtása: sípszóra, mezőny zónából, első szándékból kell elvégezni. Végrehajtáskor tilos belépni és benyúlni a védő zónába.
A büntető(k) elvégzése után a vétlen csapat kezd kapuskidobással.