A Water Skyball csapatok sokféle edzésmódszert használnak a felkészüléshez. Vannak, akik az alapozó időszakban főleg szárazföldi edzéseken, vannak, akik medencés edzéseken készülnek a következő idényre. Azonban a legtöbb játékos – akár kiegészítésként, akár elsődleges mozgásformaként – használja a Balance² módszert is a felkészüléshez.

A Balance és a WSB

A Balance to the Power Two (B2P2) speciálisan kifejlesztett mozgásterápiás edzésmódszer. Segít egyensúlyt teremteni a testben és átfogóan fejleszt minden olyan képességet, ami a Water Skyballosok számára hasznos lehet. Ha valaki rendszeresen jár, növelheti az állóképességét, az ízületei mozgástartományát, javíthatja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, fejlesztheti azokat az izmokat, amik a játékhoz – egy pontos dobáshoz, a vízben való gyors haladáshoz vagy bármi máshoz – jól jönnek.
A mozgás fejlesztése ráadásul a gondolkodásra is hatással van. Javítja a kognitív képességeket, gyorsítja a kapcsolási időt, amik ugyancsak hasznosak meccs közben – és egyébként az élet más területein is.

A mozgás teremben, 1 m²-es tatamin történik, időtartama 1 óra, és egyszerre jó hangulatú és meglepően fárasztó. Az egy óra tartalmaz bemelegítést, terheléses szakaszt és nyújtást is. Ráadásul menet közben instruktorok figyelnek a mozgás helyességére, hiszen a gyakorlatok akkor fejlesztenek igazán, ha azokat helyesen hajtják végre.
A Balance-ot többféle nehézségi fokozaton lehet űzni. Hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idén negyedszer is bajnok Myrmidons (Myrmidons WSB Unit) csapat tagjai is használják a módszert a felkészülésben. Ők ezt egy speciális, a többinél nehezebb fokozaton űzik, ami a csapatról kapta a nevét.
A Balance mozgásterápiás edzésmódszert a Fontanus Központ szakmai csapata fejleszti. Jelenleg Budapesten és Szegeden érhető el – nem csak WSB játékosok számára.