ÉLETÜNK A JÁTÉK

Élet, izgalom, játék, küzdelem – ez a Water Skyball.

BEMUTATKOZÁS

A Water Skyball (röviden WSB) Török-Szabó Balázs játéka, amelyet a Fontanus Központ szakmai csapatával fejlesztett sportággá.

 Céljuk olyan játék létrehozása volt, mely számos fizikai és mentális képesség és készség fejlesztésére alkalmas, élvezetes és széles közönség számára játszható. A játék néhány éven belül sportággá érett, melyből évek óta országos bajnokságok kerülnek megrendezésre.

A játékot 2 fős csapatok játsszák egymás ellen, vízben, labdával, kapura. Ennyiben hasonlít bármely más sportághoz, minden másban egyedi. Szabályai, eszközei, szellemisége, a bajnokságok lebonyolítása speciálisak és izgalmas, játékos, kihívásokkal teli időtöltést kínálnak – a játékosok számára és a nézőknek, szurkolóknak egyaránt.

SZELLEMISÉG

A Water Skyball szellemisége olyan egyetemes értékeken alapul, mint a sportszerűség, a játékostársak tisztelete, a győzelemre való törekvés, a saját fizikai és mentális korlátok folyamatos feszegetése, meghaladása. A játék eszközeit, szabályait, a bajnokságok lebonyolítását ezen értékek mentén fejlesztették – azaz úgy alakították ki, hogy a küzdelem, a megmérettetés és a fejlődés lehetősége folyamatosan rendelkezésére álljon minden játékosnak.

Az új generációs sportág szabályrendszerének egyik kulcsfontosságú eleme az ún. no-kontakt elv, amelynek lényege, hogy a játékostársak fokozottan figyelnek egymásra, egymás – és a saját – testi épségük megóvása érdekében. A játékban a no-kontakt elv miatt nagy hangsúlyt kap a figyelem, a taktika, a helyzetek felismerése, a csapattársak közös munkája, mindez bajnokságokon komoly fizikai terhelés és a versenyhelyzetből adódó tét izgalma mellett, a mérkőzéseken gyakran előforduló kiélezett küzdelem közepette is.

Valamennyi WSB játékos, játékvezető és edző közös szenvedélye a WSB. Valamennyiük célja, hogy a sportág által ők maguk, és egyben a sport is folyamatosan fejlődjön. Együtt készülnek a soron következő idényre, egymást fejlődésre ösztönözve, a minél jobb teljesítmény és a színvonal folyamatos emelése érdekében. A Water Skyball szellemiségéhez tartozik, hogy mind a játékosok, mind a játékvezetők a szellemiség képviseletére törekednek a játék és a játékvezetés során, és az ezen való közös munkálkodás egy csapattá kovácsolja őket.

A SPORTÁG SAJÁTOSSÁGAI

A kapu

A WSB egyik sajátossága, hogy egészen rendhagyó a kapuja. A kapu-a-kapuban megoldása még érdekesebbé, még izgalmasabbá teszi a játékot. Azáltal, hogy a kapu különböző részeibe dobott gólok különböző pontértékkel bírnak, számos lehetőséget ad a csapatoknak akár a védekezésben, akár a támadásban különböző taktikákat kidolgozni.

A pálya

A pálya hossza 10,5 – 11 méter, szélessége 8 méter. A védőzóna hossza pontosan 3 méter, a mezőnyzónáé 4 – 4,5 méter. A víz mélysége 1 – 1,2 méter, tehát a Water Skyballt derékig-mellig érő vízben játsszák. A pálya 3 részből áll: sötétkékkel jelölt védő zónákból és fehérrel jelölt mezőnyből. A védő zónában csak egy ember tartózkodhat, mezőnyben akár négy is. A gólok pontértéke attól függ, hogy melyik zónából a kapu melyik részébe érkezik a labda.

A gólok pontértékei

A gólok pontértéke lehet:

  • 1 pont: mezőny zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke (Action)
  • 2 pont: mezőny zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke (Center)
  • 2 pont: saját védő zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke (Sniper)
  • 4 pont: saját védő zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke (Deadeye)

A labda

A WSB önálló sportág, speciális, kifejezetten a Water Skyball számára kifejlesztett és gyártott labdával játsszák. A labda 240 grammos, egyenletes súlyeloszlású, speciális anyagból készül.

Kipróbálnád a Water Skyballt? Találkoznál WSB-játékosokkal?


Játéklehetőség októbertől minden hétfőn a budapesti Tüskecsarnokban WSB-játékosok vezetésével.

GALÉRIA

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről a WSB-vel kapcsolatban, iratkozz fel a hírlevelünkre!