SZABÁLYOK

Szabálykivonat

A Water Skyball összetett sportjáték, egyedi szabályokkal. Az alábbi kivonatban a főbb tudnivalók összefoglalása szerepel, tájékoztató jelleggel.

1. A csapatok

Két-két fős csapatok játszanak egymás ellen.

2. No-kontakt szabály

Semmilyen körülmények között nem lehet a másik játékoshoz érni.

3. Zónák

A pálya három zónára van osztva. A kapuk előterében védő zónák, középen pedig a mezőny zóna található. Egy ember egyszerre egy zónában tartózkodhat: amelyben mindkét lábával áll, vagy amelyikbe éppen belép egy lábával.
A védő zónában maximálisan egy ember tartózkodhat (ez lehet az ellenfél játékosa is).
A mezőny zónában csak egy kézzel lehet a labdába érni (passzolni, lőni, blokkolni).
A védekező csapat megszerzi a labdát, ha a csapat egyik játékosa belép az ellenfél védő zónájába, vagy ha a támadó csapatból egy ember tartózkodik a labdával a mezőny zónában, és a védekező csapat mindkét tagja.

4. A játék indítása

A játékmenetet a labdát birtokló csapat indítja a védőzónából azzal, hogy a játékos kilép a védőzónából vagy a kezét elhagyja a labda. Ha valakiről bárhol kimegy a labda (beleértve a gólt, amikor a labda a gólvonalon át hagyja el a játékteret), játékindítással, sípszóra indul újra a játék (úgy, hogy a játékosok a saját térfelükön vannak).

5. Gól és pontértékei

Gólnak számít, ha a labdának több mint a fele (51%) áthalad a gólvonal középvonalán. Nincs öngól. A sípszó után a játékba kerülő labdát minimum kettő játékosnak birtokolnia kell, hogy a labda gólvonalon történő áthaladása érvényes pontszerzés legyen, és ne csak játéktér-elhagyásnak számítson.
A támadó csapat az ellenfél védő zónájából nem szerezhet gólt.
A gólok értéke lehet:

  • 1 pont: mezőny zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke (Action)
  • 2 pont: mezőny zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke (Center)
  • 2 pont: saját védő zónából a kapu szélső részeibe lőtt gól értéke (Sniper)
  • 4 pont: saját védő zónából a kapu középső részébe lőtt gól értéke (Deadeye)

6. Büntető és végrehajtása

Minden szabálytalanság büntetőt von maga után.
(Labdakezelési hibák, védő hibák, támadó hibák, játékos érintése, veszélyes játék, a WSB szellemiségét sértő magatartás, stb.)
A szabálytalanság súlyosságától függően adható 1, 2, illetve 3 büntető a vétlen csapat javára.
A büntető végrehajtása: sípszóra, mezőny zónából, első szándékból kell elvégezni. Végrehajtáskor tilos belépni és benyúlni a védő zónába.
A büntető(k) elvégzése után a vétlen csapat kezd kapuskidobással.

7. Kvalifikációs szakasz

A WSB mérkőzés az NB I-ben és NB II-ben is kvalifikációs szakasszal kezdődik: itt dől el, hogy milyen hosszú lesz a meccs és hogy a nyertes végül hány pontot szerez az adott mérkőzésért a bajnokságban. A kvalifikációt a játékosok a kapuból végzik hat egymás utáni, a másik üres kapura történő dobással (QS). Akkor érvényes egy QS, ha a kapu középső részébe érkezik és beérkezés előtt a labda sem a vizet, sem a kaput nem érinti.

Ha például a kvalifikáció során az egyik csapat 4, a másik 5 Q-dobást értékesít, akkor Super mérkőzést játszanak 15 perces időtartamban és a győztes 6 pontot szerez az összecsapásért a bajnokságban.