Ahogy a nyárnak és a 2020-as Water Skyball bajnokságoknak vége lett, máris elkezdődött a felkészülés a következő évadra. Októberben még személyes találkozással, vízben is lehetőség volt közös edzésekre, a Tüskecsarnok medencéjében találkoztak a WSB iránt érdeklődők, de aztán a körülmények megváltoztak, és más módot kellett találni a felkészülésre. Novembertől online formában folytatja tovább a Nordic WSB Union a felkészítést, a 14-es és a 70-es játékos, Blaskovics Viktor és Gáspár Dóra vezetésével. Ezek nem csupán edzéslehetőséget, de akár a sportággal való ismerkedést is jelenthetik az érdeklődőknek – és még sok minden mást is. Erről beszélgettünk Blaskovics Viktorral.

WSB: Egy vizes sportág esetén nem lehet egyszerű neten keresztül felkészítést tartani, vagy akár bemutatni a játékot az érdeklődőknek…

14-es: Minden sportágnál, így a Water Skyballnál is fontos a szárazföldi edzés, minden évben része a felkészüléseinknek, szóval ilyen szempontból ez nem különleges, sőt, szükség is van rá. Az, hogy ezeket az alkalmakat online tartjuk, az eleinte egy kicsit furcsának tűnt, de mostanra belerázódtunk.

WSB: Ha valaki mondjuk épp most nézett bele a mérkőzésekbe, és érdekli a sport, ő is be tud csatlakozni hozzátok?

14-es: Igen, persze. Ha még sose játszotta a Water Skyball-t, de tetszik neki, az alapoktól kezdjük az ismertetést. Van erre külön idősávunk, minden alkalommal, a “hivatalos” edzés előtt félórával már bejelentkezünk és tájékoztatjuk azokat, akik újként csatlakoznak be. Sőt, ha elég jelentkező van, indítunk külön kezdő csoportot is, igény szerint.

WSB: Hogy kell elképzelni ezeket az alkalmakat?

14-es: Minden alkalomnak van mozgásos része, van benne elmélet és vannak egyre népszerűbb játékaink is. Az elmélet során beszélünk a szabályokról, taktikai lehetőségekről, meccseket elemzünk, érdekes helyzeteket kockázunk ki. A gyakorlat konkrétan fizikai mozgást jelent, bemelegítéssel, átmozgatással, labdás gyakorlatokkal, kisebb játékokkal és nyújtással.

WSB: Mekkora hely kell ehhez, és milyen eszközökre van szükség?

14-es: Labda jó ha van, ehhez akármilyen labda jó, nyilván a szabvány WSB labda méret volna az ideális, de bármilyen másik is megfelel a gyakorlatokhoz, akár teniszlabda is. Annyi hely kell csak, hogy egy kicsit mozogni lehessen és ne verjünk le semmit, ha elgurul a labda. Ezen kívül kényelmes ruha, és persze zoom konferenciához szükséges eszközök.

WSB: Mit lehet ilyen formában átadni, miben tudtok fejlődni?

14-es: A meccsekből, a helyzetek elemzéséből igen sokat lehet tanulni, olyan lehetőségeket tudunk meglátni és megérteni a játékban, amikből tudunk meríteni, ha vízbe megyünk. Tanulunk labdakezelést, fejlesztjük a labdaérzéket. Ezt egyébként más labdás sportokban is hasznosítani tudjuk, de ha begyakoroljuk a megfelelő technikát, a Water Skyballban biztos, hogy biztos kézzel fogunk tudni dobni, passzolni. A meccsek elemzése során és a játékokban taktikai megoldásokat, húzásokat, a labdamenetek dinamikáját figyeljük meg, abból is rengeteg dolgot tanulunk.

WSB: Mikor vannak az edzések, és hogyan lehet jelentkezni rájuk?

14-es: Hétfő esténként. Hétkor kezdünk, ha valaki először jön, mi már fél hétkor várjuk. Az esemény minden héten megtalálható a Water Skyball facebook oldalán, ott lehet jelentkezni, ha valakinek kérdése van, az info@waterskyball.hu e-mail címen, vagy facebook üzenetben felteheti. Várunk mindenkit szeretettel!