Eljött végre a csobbanás ideje: június első hétvégéjén a női első osztály kezdi a 2019-es Water Skyball bajnoksági szezont. Áttekintjük a női csoportokat és latolgatjuk az esélyeket

Nehéz bármit is biztosan állítani az első meccsek előtt – viszont az eddigi eredmények, a csapatok tavalyi teljesítményei és az átigazolásokról kapott hírek alapján roppant izgalmas bajnokság képe rajzolódik ki a női első osztályban.

A tavalyi bajnok Myrmidons Sirens (Myrmidons WSB Unit) a Keleti Csoportban, a második helyen végzett Aurora (Aurora WSB Team) a Nyugati Csoportban indul. Az ő összecsapásukra – ha létrejön -, csak a csoportmérkőzések után kerülhet sor. Hogy azonban odáig eljussanak, a bajnokoknak és az ezüstérmeseknek is komoly kihívásokkal kell szembenézniük.

A Keleti Csoport

A Női NB I Keleti Csoportjának induló csapatai a következők (ABC sorrendben):

Evergreens (Evergreens WSB Team)
Knights Maidens (Knights WSB Order)
Knights Orleans (Knights WSB Order)
Mirage (Mirage WSB Team)
Myrmidons Sirens (Myrmidons WSB Unit)
Musketeers Diamonds (Nordic WSB Union)
Nereids (Nereids WSB Team)

Myrmidons Sirens (2-es és 37-es)

Az Evergreens csapata tavaly a 9. helyen végzett, olykor kimagasló egyéni eredményekkel. Nem változtattak a felálláson, a 81-es Illési Kata és a 99-es Simon Andrea együtt folytatja.

A Knights WSB Order két női csapatánál, mint megtudtuk, nincs előre klubon belül meghatározott sorrend, tehát nyitott, mi fog köztük történni, és ez érdekes mérkőzéseket hozhat.

Knights Maidens valószínűleg meg fogja kísérelni megszorítani a bajnokokat. A Knights klub zászlója alatt újraszervezett csapatot erősíti a tavalyi bronzérmes Vikings Maidens csapatából átigazolt 71-es játékos, László Szandra. A 71-es nagy erősítésnek számít, hiszen tavaly egyéniben ezüstöt hozott el az egypontos gólok (A) kategóriájában.

A másik Knights csapat, az Orleans tavaly a hetedik helyen végzett, de elég szoros meccseket vívtak és komoly meglepetéseket okoztak olykor a mezőnyben. A 68-as játékos, Klement Éva mellé a 140-es számú Gyenes Hajnalka igazolt a csapatba. Közös meccstapasztalatuk még nincs, úgyhogy mindenképpen izgalmas kérdés, hogy hogyan fognak szerepelni.

A tavalyi hatodikok, a sárga-kék Mirage csapata együtt maradt idén is. Nagy erőbedobással készültek télen és tavasszal, erősebb lett köztük az összhang, a technikai tudásukat is tovább fejlesztették, úgyhogy a csoport egyik nagy esélyesévé léptek elő.

A tavalyi döntőn kemény küzdelemben vívta ki a győzelmet a Sirens csapata. A Center gólok egyéni kategóriájában aranyérmes 2-es (Herédi Renáta) és a tavaly legtöbb négypontost (Y) szerző, valamint a gólkirályi (G) címet is begyűjtő 37-es (Augusztin Olga) párosa most is együtt folytatja, a Myrmidons Unit támogatásával. A felkészülést komolyan vették, úgyhogy valószínűleg igen erős ellenfelek lesznek, mindent elkövetnek, hogy megnehezítsék a kihívóik dolgát.

A Musketeers Diamonds a tavalyi felállással (70-es és 53-as játékos)

Tavaly még az Orleans-ban játszott, idén a Musketeers Diamonds csapatába igazolt át a 86-os Gáspár Emese, amivel valószínűleg tovább erősödött a csapat. Idéntől – ahogy azt már a férfiaknál említettük – a Nordic WSB Union égisze alatt indulnak a Muskétások is, ami nagy tapasztalattal rendelkező csapatok egyesülésével jött létre. Így a Diamonds is komoly háttérrel és támogatással készülhetett fel az idényre, valószínű, hogy igazán ütőképes csapattá kovácsolódtak.

Az Orleans-hoz hasonlóan újoncot igazolt a Nereids is: Sipos Zsófia (60-as) mellé 118-as számmal Koncsos Gréta érkezett. Együtt készülnek a bajnokságra, hogy mire lesznek képesek, a fordulók során kiderül.

 

A Nyugati Csoport

A Női NB I Nyugati Csoportjának induló csapatai a következők (ABC sorrendben):

Aurora (Aurora WSB Team)
Electrix (Electrix WSB Team)
Hobbits (Agapeus WSB Team)
Meteors Women (Meteors WSB Club)
Predators Ladies (Predators WSB Club)
Regnum Aquamarine (Regnum WSB Club)
Regnum Queens (Regnum WSB Club)

Az nem volt kérdés, hogy a 19-es Barka Nikoletta és a 93-as Várhelyi Kata, aki a góllövő listán második helyen zárt egyéniben, valamint a Deadeye (4 pontos) lövéseiről is híres, idén is együtt folytatja az Aurora csapatában. Nem titkolt céljuk, hogy idén ők állhassanak fel a dobogó legfelső fokára, amire meg is van minden esélyük. Az egyik legesélyesebb csapatként vannak számon tartva. A Myrmidons Sirensnek nincs akkora fölénye a női bajnokságban, mint a férfi NB I-ben a Myrmidonsnak: a tavalyi döntőn az Aurora az ötből két meccset is megnyert a Sirens-szel szemben, és a többi mérkőzés is szorosra sikerült.

Aurora (19-es és 93-as játékos)

Az Aurorának számos kihívója van a Nyugati Csoportban.

Az Electrix-be a 75-ös Vető-Szabó Gabriellához igazolt a 97-es játékos, Pintér Blanka. A 97-es tavaly a kieső Spring Water csapatában játszott, míg az Electrix a bennmaradást jelentő 11. helyen végzett. Mindkét játékos első és hátsó poszton is megállja a helyét. Együtt készültek fel az idényre. A csapat egyelőre a Nyugati Csoport sötét lova – nem tudhatjuk, hogy hogyan fog sikerülni a szereplésük.

A Hobbits tagjai, Túri Tímea (34-es) és Csovcsics Kitti (39-es) együtt maradtak. Tavaly sokáig harcban voltak a legjobbak közé jutásért, megvolt az esélyük az éremszerzésre is, azonban a formaidőzítésük nem volt tökéletes. A bajnokság végére elfogyott az erejük, elfáradtak. Idén állításuk szerint oda fognak figyelni a megfelelő időzítésre – ha így lesz, ott láthatjuk őket is a legjobbak között.

Ugyancsak együtt folytatják a Meteors Women tagjai, Vallyon Nikoletta (55) és Nagy Renáta (87). A Meteors WSB Club női csapata túl van a közös felkészülésen, készen állnak a küzdelemre. Tavaly bármelyik csapatot képesek voltak megszorítani, idén is erre készülnek, és céljuk, hogy a tavalyi 10. helyezés után minél előrébb végezzenek.

A Hobbits és az Elysee meccse előtti pillanatok 2018. júniusában

A Predators Ladies (Predators WSB Club) tavaly a harmadik helyért vívott küzdelemben maradt alul az akkori Maidens ellen. A Vikings Maidens azóta szétigazolt, a Predators női csapata (a tavalyi egypontos (A) lövések egyéni aranyérmese, a 17-es Nagy Melinda, és a hátulról pontos lövéseiről (S) ismert 20-as számú Cseh Viktória) viszont kitartott egymás mellett. Bár a felkészülést sérülés nehezítette a 17-esnél, de elmondták, hogy kitűnő formában vannak és készen állnak a bajnokságra. Mindezek alapján nagy esély van rá, hogy megszorítsák az Aurorát.

A két női Regnum csapat, az Aquamarine és a Queens ugyancsak nem változtatott a felállásán a tavalyihoz képest. Köztük sincs a klubon belül meghatározott sorrend, így a meccseik – akárcsak a Knights csapatainál – nyitottak. A felkészülésük a tavalyi nagydöntős férficsapat, a Regnum Crusaders segítségével zajlott. A Regnum csapataira a kitartó edzésmunka és a kemény felkészülés a jellemző, erőnlétük kimagasló, technikai tudásuk is kiemelkedik a mezőnyből. A bajnokság során ki fog derülni, mire lesz ez elég.


Az alapszakaszban minden csapatban eltérő a formaidőzítés. Az pedig tavaly is kiderült, hogy egy egész bajnokságon keresztül nehéz fenntartani a megfelelő formát a Water Skyballban, számos tényezőt figyelembe kell venniük a játékosoknak.

A női csapatok közül sokak a Myrmidons segítségével készültek fel a megmérettetésekre. A hölgyek már a tavalyi bajnoki idény lezárulta után elkezdték az edzéseket az idei szezonra, amiben nagy segítséget kaptak a férfi NB I-et megnyerő bajnokcsapattól – az erőnléti, a technikai és a mentális felkészülésben is a Myrmidons módszereit követhették. Februártól pedig az Aquapolisban medencés edzéseken is lehetőség volt fejleszteni a játéktudást.

Több hónapnyi munka áll tehát a legtöbb csapat mögött. Szoros meccsekre és komoly izgalmakra lehet tehát számítani a hétvégén.

A waterskyball.com részletesen beszámol a hétvégi eseményekről.