A hétvégén véget ért az 5. Water Skyball Férfi NB I alapszakasza. Nyolc forduló során dőlt el, ki kerül a legjobb négy közé, melyik csapatok lesznek azok, akik megküzdhetnek egymással a NagyDöntőbe jutásért és az 5. Water Skyball Bajnokság megnyeréséért.

Az alapszakasz során a csapatok összesen 336 mérkőzést játszottak. Ebben az idényben számos korábbi rekord dőlt meg.

A sportág történetében nem volt még csapat, ami az alapszakaszt 300-nál több ponttal fejezte volna be – idáig. A szegedi Myrmidons nem csupán elérte a háromszázas határt, de egészen 363 pontig meneteltek, ennyivel zárták az alapszakaszt és ezzel biztosították helyüket a rájátszásban.

Az alapszakasz második helyén végzett Regnum szintén megközelítette a 300-at, ők a tavalyi Myrmidons rekordot, 286 pontot állították be.

Ugyancsak nem volt még arra példa, hogy az egy fordulóban megszerezhető, maximális 60 pontot valaki elérte volna. Ehhez hat Ultimate, azaz tíz pontot érő mérkőzést kell megnyerni egymás után, ami a Myrmidonsnak az első fordulóban sikerült is.

A Water Skyballban 12 kategóriában díjazzák az egyéni eredményeket, a különböző típusú gólszerzésektől a kapus teljesítményéig. Ezekben a kategóriákban is számos rekord megdőlt idén, a 2019-es alapszakaszban.

A Myrmidons 8-as számú játékosa egyedülálló módon egy meccs alatt 21 mezőnybeli labdaszerzést (I, azaz Interception) ért el, ennyit bajnoki meccsen még soha WSB játékos nem szerzett.

A Myrmidons 98-as játékosa egyebek mellett megdöntötte az egy meccsen szerzett legtöbb Deadeye (saját kapus zónából lőtt 4 pontos találat) és legtöbb Sniper (saját kapus zónából lőtt 2 pontos) gól rekordját. Deadeye kategóriában egy mérkőzésen 16, Sniperből pedig 34 az új rekord.

Regnum 5-ös játékosa blokkolásban (D, azaz Defense) állított be új rekordot: egy meccs alatt 15 kapura tartó lövést állított meg a mezőnyben.

Rájátszásba került csapatok

A Keleti Csoportból a négyszeres bajnok Myrmidons csapata jutott be első helyen, csoportgyőztesként a rájátszásba, második helyen pedig a Regnum csapata, akik szintén magabiztosan meneteltek végig a nyolc fordulón.

További eredmények a Keleti Csoportban a nyolcadik fordulóban

A Myrmidons veretlenül, a Regnum egy vereséggel zárta az utolsó fordulót. Az Agapeust, akik többször is megszorongatták a csapatokat, mindkét feljutó megverte.

Myrmidons – Agapeus 53 – 26
Regnum – Agapeus 59 – 45
Myrmidons – Regnum 51 – 37

Feketében a szegedi Myrmidons a Regnum elleni mérkőzésen

A Nyugati Csoportban nem volt ennyire egyértelmű a helyzet: még a hétvége során, az utolsó két fordulóban is folyt a küzdelem a bekerülésért illetve a pozíciók megőrzéséért.

A Vikingek (sárga-zöldben) igyekeznek hárítani a budapesti Knights 10-es játékosának lövését

Noha a kecskeméti egyesülés, a Nordic WSB Union kiemelt csapata, a Vikings 219 pontjával egyértelműen nyerte a csoportot, az utolsó fordulóra már szinte tét nélkül fordultak rá, a második hely sorsa végül a nyolcadik fordulóban dőlt el a Knights és a Warriors között. A hetedik fordulóban a harmadik helyen álló Warriors egészen megközelítette a Knights-ot, de aztán fővárosiak jól időzített hajrával növelni tudták az előnyüket. Az idei utolsó Warriors – Knights mérkőzést is a Knights nyerte 28-51-re, így végül ők mehetnek a négycsapatos rájátszásba.

A Warriors (kék-rózsaszínben) a fővárosi Knights (világoskék-piros szerelésben) elleni mérkőzésen

További eredmények a Nyugati Csoportban a nyolcadik fordulóban

Az utolsó fordulóban a Vikingek egy kicsit kiengedtek, a másik kecskeméti gárdától, a Musketeers-től egy vereséget is elszenvedtek.

Warriors – Knights 28 – 51
Musketeers – Vikings 36 – 30
Predators – Wild Giants 27 – 43
Knights – Vikings 29 – 41

A négy továbbjutó csapat tehát júliusban a rájátszásban találkozik egymással. Mindenki többször játszik majd mindenkivel, és a körmérkőzések alapján dől el, ki játszik az augusztusi NagyDöntőben a bajnoki címért.

A 2019-es Water Skyball Férfi NB I
alapszakaszának végeredménye:

A rájátszás mellett júliusban megindulnak a másodosztályú bajnokságok, mind a férfiaknál, mind a nőknél az NB II-é lesz a főszerep.