Az ötödik, jubileumi NagyDöntő igazi Water Skyball ünnep, fordulatokban gazdag küzdelem volt a két döntős csapat között.

Az eredetileg augusztus 3-ra kiírt NagyDöntőt akkor elmosta a vihar, de 10-én kegyes volt az időjárás, és megrendezésre került a három összecsapásból álló megmérettetés a Vikings és a Myrmidons között. A lelátók megteltek szurkolókkal, a két döntős csapat pedig este nyolc órakor medencébe szállt, hogy eldöntsék, kié lesz a 2019-es bajnoki cím.

Első összecsapás

A Vikings nagy lendülettel vetette bele magát a mérkőzésbe, és percekig úgy tűnt, hogy szinte állva hagyják a Myrmidonst. Az első gólt a zöld-sárgák szerezték, amire a 8-as egy gyors kétpontossal válaszolt. A Vikingek egymás után több találatot is értékesítettek, és pár perccel a kezdés után 9-10 ponttal elhúztak.

NagyDöntő – 1. meccs, 2. perc
Vikings – Myrmidons

13 – 4

A Myrmidonsnál a 98-as játszott ekkor mezőnyben, a 8-as a kapuban, a harmadik percben azonban a 98-as hátrament a kapuba, és meg is szerezte a döntő első négypontosát. A Myrmidons szurkolótábora egy emberként ugrott fel a lelátón. Az ellenféltől a 14-es hátulról kétpontos Sniper gólokkal talált be, amire a 98-as szintén Sniperekkel, a 8-as pedig mezőnyből 2 pontos Centerekkel válaszolt. A Myrmidons szépen lassan elkezdte a felzárkózást, és nagyon izgalmas adok-kapok vette kezdetét. A meccs második felében a két csapat között csak pár pont volt a különbség.

NagyDöntő – 1. meccs, 6. perc
Vikings – Myrmidons

21 – 18

Úgy tűnt, a Vikings kezdeti lendülete kicsit visszaesett, de ekkor újra magukra találtak: a 14-es rövid időn belül két négypontos Deadeye gólt is szerzett, a 44-es pedig a kapuban hárított néhány támadást. Azonban a Myrmidons tartotta a tempót, a 98-as újabb Deadeye gólt szerzett. A 44-es kapufája után egy harmadik négypontossal, majd egy Sniper találattal egy perccel a vége előtt kiegyenlített a Myrmidons.

NagyDöntő – 1. meccs, 9. perc
Vikings – Myrmidons

33 – 33

Fél perc sem volt vissza a rendes játékidőből, amikor a Myrmidons egy jól irányzott kétpontossal átvette a vezetést. Alig pár másodperccel a vége előtt pedig a 44-es szintén egy kétpontossal kiegyenlített.

A rendes játékidő letelte után tehát az állás:

NagyDöntő – 1. meccs, 10. perc
Vikings – Myrmidons

35 – 35

Büntetőpárbaj következett. A Myrmidons részéről a 98-as dobta a büntetőket és a 8-as állt a kapuban, a Vikingsnél pedig a 14-es vállalta a dobásokat, a 44-es pedig a védést.

A Vikingek kezdték az idegőrlő párbajt. A 14-es kétpontost értékesített.
A 98-as következett, szintén kétpontos találattal egyenlített.
A második körben a 14-es szintén magabiztos kétpontossal talált be.
A 98-as ugyancsak higgadt és magabiztos mozdulattal egyenlített. 39-39 volt az állás.


A 14-es harmadszor is betalált, egy újabb kétpontossal.
A 98-as állta a kihívást, és ő is bedobta a harmadik kétpontost. A negyedik sorozat következett.
A 14-es ismét kétpontost kísérelt meg, azonban a 8-as elképesztő reflexszel hárította a dobást. Így a lehetőség a Myrmidons kezében volt: ha most betalálnak, nyerték a mérkőzést.
A 98-as vízre pattintott kétpontossal próbálkozott, azonban a labda egy hullámon megpattanva a kapu fölé repült. Így újabb kör következett.
A 14-es ezúttal nem hibázta el, betalált a kétpontosa.
A 98-as az utolsó dobását rossz ütemben engedte el és az beleszállt a kapusba.

A büntetőpárbajt – és a meccs megnyeréséért járó egy pontot – ezzel a Vikings nyerte.

NagyDöntő – 1. meccs, végeredmény
Vikings – Myrmidons

43 – 41

A döntő állása:
Vikings – Myrmidons
1 – 0

Öt perc szünet következett. A Vikings lelátó tombolt, a szurkolók hangot adtak örömüknek.

A Myrmidons szurkolóin érezhető volt némi csalódottság, de ugyanakkor a támogatás is. Rajtuk – és csapatukon – kívül ekkor még talán senki nem fogadott volna a Myrmidons győzelmére.

Második összecsapás

Ezúttal egy három pontot érő, 12 perces Extra mérkőzést játszott a két csapat egymással – ami azt jelentette, hogy bárki nyer is, a meccs végére még nem lehet majd biztosan megmondani, ki nyeri a NagyDöntőt, hiszen a harmadik meccs még folyhat hat, vagy akár tíz pontért is.

Ezen a meccsen ismét a Vikings kezdett jobban, 5-8 ponttal is elhúztak az elején, de a Myrmidons ezúttal sokkal jobban tartotta velük a lépést. Labdaszerzést követő gyors támadásokkal, kapus bravúrokkal és kontrákkal egyre közelebb kerültek a Vikingshez. Azonban ők sem hagyták magukat, a 44-es Sniperekkel, a 14-es Action góljaival meneteltek előre.
Az ötödik percben egyenlő volt az állás.

NagyDöntő – 2. meccs, 5. perc
Vikings – Myrmidons

17 – 17

És ekkor a Myrmidons időt kért. Utólag megnézve ez lehetett a NagyDöntő legfontosabb fordulópontja.

Ahogy korábban már szó volt róla, a Vikings játékára az előre kitalált taktikák jellemzőek, míg a Myrmidons játékára a helyzetek gyors felismerése és az azokra adott megfelelő válasz, az ellenfelek számára kiszámíthatatlan támadójáték a jellemzőbb. Úgy tűnt, mintha a Myrmidons eddig a pontig, a második meccs közepéig feltérképezte volna a Vikingek játékát, és megtalálták azt a módot, ahogy válaszolni tudnak erre.

Hogy a csapattagok mit beszéltek egymás közt az időkérés alatt, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a meccs folyásában ekkor igen látványos váltás következett be. A játékot innentől kezdve egyértelműen a Myrmidons uralta, lehengerlő erővel vágtak neki a küzdelemnek.

Az idő újraindítását követően a 98-as egy négypontossal indított. A 14-es Action gólokat lőtt, amikre a rózsaszín-feketék 8-asa kétpontos Centerekkel válaszolt. A Myrmidons egyre fokozódó erővel kezdte szorítani a Vikingeket.

NagyDöntő – 2. meccs, 8. perc
Vikings – Myrmidons

19 – 23

Négy perccel a vége előtt a 98-as újabb Deadeye góllal növelte az előnyüket. A 44-es betalált ugyan egy Centert, de a négyszeres bajnok csapat folyamatos védekezésre kényszerítette a Vikingst, miközben mezőnyből és hátulról is szórták a gólokat.

A 8-as nagyon jó ütemben szerzett labdát a tizedik percben, amiből a 98-as újabb négypontost szerzett. Az előnyük ekkorra már nyolc pontra nőtt.

NagyDöntő – 2. meccs, 10. perc
Vikings – Myrmidons

23 – 31

A Vikings még megpróbált fordítani, a vége előtti percekben a 44-es is betalált egy négypontost, azonban a Myrmidons-gépezet nem állt meg, további két- és négypontosokkal hengerelték le a sárga-zöld csapatot. Egy utolsó négypontossal a 98-as beállította a végeredményt, és ezzel a Myrmidons elhozta a mérkőzés megnyeréséért járó 3 pontot, átvéve a vezetést:

NagyDöntő – 2. meccs, végeredmény
Vikings – Myrmidons

35 – 42

A döntő állása:
Vikings – Myrmidons
1 – 3

Az utolsó meccs előtt tehát a Myrmidons vezetett.
A harmadik meccsnél náluk volt a lehetőség a kvalifikációs szakaszban meghatározni, milyen pontértékű meccset játsszanak. Egy egy pontot érő Basic mérkőzéssel biztosíthatták volna bajnoki címüket, a Myrmidons azonban – nevükhöz és hírnevükhöz hűen – a küzdelmet választotta. Akárcsak a női csapatuk, a Sirens a Női NB I döntőjében, ők is a játék és a kihívás mellett döntöttek: mind a hat Q dobást bedobva, a nyertes számára 10 pontot érő, 20 perces Ultimate mérkőzésre vitték be a Vikingeket. Ez azt jelentette, hogy aki az utolsó meccset nyeri, ő lesz az idei bajnok.

Harmadik összecsapás

A Myrmidons rendkívüli erőbedobással indult neki a mindent eldöntő mérkőzésnek. A 8-as Centerrel kezdett, majd a 98-as négypontosokkal és Sniperekkel sorozta meg a Vikingeket. A Vikings ekkor már érezhette, hogy nincs sok esélye a győzelemre. Pár percen belül húsz pontos hátrányban voltak.

NagyDöntő – 3. meccs, 3. perc
Vikings – Myrmidons

11 – 33

Ugyan a kihívók mindent megpróbáltak, a Myrmidons megállíthatatlanul menetelt előre. A 14-es Sniper góljaira rendre a 98-as Deadeye góljai válaszoltak, és hiába talált be néhányszor a 44-es is négypontossal, a legtöbb Vikings támadást blokkal, labdaszerzéssel vagy kapus bravúrral hárította a Myrmidons. Egyre növelték az előnyüket, a százas határt a tizenötödik percben érték el:

NagyDöntő – 3. meccs, 15. perc
Vikings – Myrmidons

63 – 101

A győzelem ekkor már nem is volt kérdéses egyik félnek és egyik szurkolótábornak sem.
A Vikings igyekezett helytállni és tartani az iramot, a Myrmidons pedig növelte a tempót.

A képen a 8-as játékos öröme látszik a 98-as végeredményt beállító Deadeye lövése után – amit a kijelző még nem mutat.

A Myrmidons a meccs során számos korábban beállított rekordját megdöntötte.
A 98-as az egy meccsen lőtt legtöbb Deadeye gól rekordját – amelyet szintén ő állított be – megdöntötte: az új rekord 17 négypontost találat egy mérkőzésen.
A 8-as a saját korábban beállított labdaszerzés rekordját döntötte meg.
A Myrmidons pedig az egy mérkőzés alatt lőtt gólok rekordját is beállította a NagyDöntő utolsó mérkőzésén.

NagyDöntő – 3. meccs, végeredmény
Vikings – Myrmidons

95 – 127

A döntő végeredménye:
Vikings – Myrmidons
1 – 13

A Water Skyball Férfi NB I bronzérmese – egy nagyon izgalmas rájátszás után éppen csak lecsúszva a döntős szereplésről – a tavalyi ezüstérmes Regnum csapata lett.

A kecskeméti Vikings az alapszakaszban és a rájátszásban nyújtott kiváló teljesítmény után a NagyDöntőben a második helyre ért be.

A szegedi Myrmidons pedig, hihetetlen küzdelmek, fantasztikus rájátszásbeli fordulatok után, a saját maga beállította rekordjait megdöntve, méltón és megérdemelten nyerte az ötödik Férfi Water Skyball NB I-et.

Ezzel a Myrmidons immár ötszörös Water Skyball bajnok.