Közeleg az idei, 5. NagyDöntő időpontja: 2019. augusztus 3-án rendezi a Szövetség a jubileumi eseményt. A Férfi NB I rájátszása a félidejénél tart, és ugyan a pontok alapján még bármi megtörténhet, az már látszik, hogy az idén alakult Nordic egyesülés egyes számú csapata, a Vikings szinte biztosan ott lesz a bajnoki címért folyó küzdelemben.

A rájátszásban most hosszabb szünetet tartanak, a pihenésé, regenerálódásé és a további meccsekre való felkészülésé a főszerep. Ebben a kicsit nyugodtabb időszakban kérdeztük a Vikings csapatát a sportág fejlődéséről, arról, hogy hogyan látják a bajnokságot belülről, hogyan élték meg az alapszakaszt és mire számítanak a továbbiakban.

Tóth Tamás (44-es játékos): A Vikings csapatát a sportággal egy évben alapítottuk, 2015-ben. Akkor még teljesen más felállásban játszottunk, mint a mostani. Abban az évben ott voltunk a NagyDöntőn. A Myrmidons volt az ellenfelünk, ők is más felállásban játszottak, de a 98-as már akkor is ott volt, alapító tagja volt a Myrmidonsnak 2015-ben.

WSB: Mesélsz a 2015-ös döntőről?

Tóth Tamás (44-es játékos): A bajnokság során végig vezettünk, nagyobb eséllyel indultunk neki a döntőnek, mint a Myrmidons. A több meccsből álló NagyDöntőben is végig jól játszottunk és vezettünk is. Az első meccseket nyertük, én már teljesen elhittem, hogy ez megvan. De aztán a már említett 98-as játékos összeszedte a csapatát, nem tudom, pontosan mit csináltak, de sikerült váltaniuk és megfordították az állást, és végül nagyon szoros, kemény küzdelemben ők vitték el a bajnoki címet. Felejthetetlen élmény volt!

A Vikings a Knights elleni meccsen az alapszakaszban

WSB: Négy év telt el azóta. Mennyit változott a sportág ennyi idő alatt?

Tóth Tamás (44-es játékos): Azt látom, évről évre fejlődik a Water Skyball. Van egy „elit”, akik nagyon komoly szinten űzik. Azt mondhatom, hogy húzzuk egymást, folyamatosan fejlesztjük a mozgásokat, dobásokat, helyezkedéseket, és ha egy csapat fejlődik, akik vele játszanak, azoknak is fejlődniük kell, hogy tartani tudják a lépést. Alapvetően egy nagy közösséget alkotunk: figyeljük egymás meccseit, lessük az újdonságokat, trükköket, beszélünk egymással, még tanácsokat is adunk egymásnak. És jó látni, hogy évről évre egyre bővül ez a társaság.

Blaskovics Viktor (14-es játékos): És ez nem csak az erőnlétre és állóképességre igaz, hanem a taktikára, a helyzetek gyors felismerésére, stratégiákra, a különböző kombinációkra a játékon belül és arra, hogy az új helyzetekre, új taktikákra a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjunk válaszolni. Szóval mentálisan is nagyon képben kell lenni, folyamatos figyelmet igényel végig a meccs alatt. Arról nem is beszélve, hogy a csapattárssal való összedolgozás alapvető fontosságú. A sportág fejlődése egyébként már abból is látszik, hogy ha jól tudom, közel 150 nevezője van az idei bajnokságoknak.

WSB: Hogy lettetek egy csapat?

Blaskovics Viktor (14-es játékos): Mindketten szerepeltünk az évek során NagyDöntőben, Tomi 2015-ben, én 2017-ben a Musketeers csapatával. Egyébként mindketten a Myrmidons-szal kerültünk szembe, én már azzal a 98-as és 8-as felállással, amivel most is játszanak, ez pedig szerintem a legütőképesebb párosítás a Water Skyball történetében. És Tomi és én is mindketten ezüstérmesek lettünk. Egyrészt megtapasztaltuk, milyen egy igazi döntőt játszani, másrészt azt is megtapasztaltuk, hogy milyen egy nagyszerű ellenféltől kikapni a döntőben. A tavalyi szezon után elhatároztuk, hogy újra ott akarunk lenni a bajnokság fináléjában, azzal a céllal, hogy meg is nyerjük, és ehhez kerestük a lehetőségeket, a megfelelő társat.

Tóth Tamás (44-es játékos): Játszottunk már sokszor egymás ellen az évek során, ismerjük egymás játékát, tudtuk, miben jó a másik és miben vagyunk mi jók, úgy gondoltuk, jól ki tudnánk egészíteni egymást, meg tudjuk szorítani a többieket. Ez eddig bejött.

Blaskovics Viktor (14-es játékos): Igen, bejött. Együtt edzettünk egészen tél óta, és igyekeztünk úgy felépíteni a felkészülést, hogy a rájátszáskor tudjuk a legjobb formánkat hozni, hogy ott legyünk a döntőben.

WSB: Mit gondoltok a másodosztály játékáról?

Blaskovics Viktor (14-es játékos): Nekünk, vagyis a Nordic WSB Unionnak is van másodosztályú csapatunk, a Musketeers Cadets, de nem csak ezért követjük az NB II-t, hanem mert jó nézni a játékukat. Fejlődik a másodosztály is, nagyon szoros ki-ki meccseket látunk, van bennük lendület, a csapatok erősen megküzdenek az első osztályba való feljutásért.

WSB: Mi a különbség az első és a másodosztályú meccsek között?

Tóth Tamás (44-es játékos): Azért az első osztályban még így is nagyobb a pörgés, kifejezetten gólgazdag mérkőzéseket vívunk, folyamatos oda-vissza támadásokkal, nincs egy pillanatnyi pihenés sem. És például nálunk kevesebb egypontos Action gólt látsz, ha mezőnyből lövünk kapura, törekszünk a kétpontos gólokra, és egyáltalán nem ritka a Deadeye, vagy legalább a törekvés a négypontos gólszerzésre játék közben. A nemrég megdőlt rekordok is ezt mutatják, meg az eredményeinken is látszik: mi egy-egy Super mérkőzésen is dobálunk egymásnak 60-70 pontot, vagy ott a Myrmidons csapatnak az egy meccsen lőtt 100 pontos rekordja. A másodosztálynál azért kevesebb a gól és a pont, és a tempó is más. De azért ha valaki először játszik Water Skyballt, azt egy másodosztályú csapat jó eséllyel simán verné.

WSB: Most már nagyon valószínű, hogy ott lesztek a NagyDöntőben. Kivel játszanátok a legszívesebben?

Tóth Tamás (44-es játékos): Néztük a Myrmidons pontjait, és számolgattuk, hogy tényleg bravúrra van szükségük, hogy odaérjenek a döntőre, mert ahhoz szinte az összes meccsüket meg kell nyerniük – és ráadásul nagy pontértékű meccseket. Reálisan azt mondanám, hogy ez szinte lehetetlen. De attól a bronzérmet még elhozhatják, a Knights-ot megfoghatják. Mégis azt mondom, hogy a Myrmidons-szal játszanék legszívesebben, hiszen ők képviselik a Water Skyball csúcsát. És ha ez így van, akkor velük fogjuk játszani a döntőt.

Blaskovics Viktor (14-es játékos): Igazából bárkivel szívesen játszunk, a rájátszásban már mindegyik csapat bizonyította, hogy itt van a helye és méltó ellenfél. Igaz, hogy most veretlenül állunk az élen, de azért ezek a meccsek tényleg nagyon szorosak. Személy szerint a Regnumot látom most legesélyesebbnek a döntőre, nagyon felkészültek, a tavalyi döntőben is ott voltak. Erőnlétileg szinte utolérhetetlenek, bírják a tempót, velük biztosan nagyon izgalmas küzdelmet vívnánk a döntőn.